یا نعم الرفیق
عدم تعهد (nam) سال ۱۹۶۱در بحبوحه دوران جنگ سرد با تلاش جواهر لعل نهرو نخست*وزیر فقید هند، سوکارنو از اندونزی، جمال عبدالناصر از مصر و ژنرال تیتو از یوگسلاوی با هدف وحدت بین کشورهایی بنیان گذاشته شد که نه در اردوگاه کمونیسم و نه در اردوگاه کاپیتالیسم قرار داشتند.
این جنبش تاکنون شانزده نشست در سطح سران برگزار کرده است و هم اکنون ۱۱۸ کشور که تقریبا بیش از دوسوم اعضای سازمان ملل متحد را تشکیل می*دهند عضو آن هستند و کوبا ریاست دوره*ای جنبش غیرمتعهدها را برعهده *دارد.
از مجموع اعضای جنبش عدم تعهد ۵۳کشور از قاره آفریقا ، ۳۸کشور از قاره آسیا ، ۲۶کشور از آمریکای لاتین و یک کشور از اروپا (بلاروس) عضو رسمی جنبش هستند و هائیتی و سنت کیس و نویس دو عضو جدید این جنبش هستند که در اجلاس پارسال سران عدم تعهد در هاوانا به آن پیوستند. ۱۵کشور و ۷سازمان بین*المللی نیز عضو ناظر جنبش عدم تعهد هستند.
در سال 1961 و در اولین اجلاس این جنبش که در بلگراد، پایتخت یوگسلاوی سابق، برگزار شد، شرایط عضویت کشور*ها در جنبش غیر متعهد*ها تعیین شد. بر این اساس کشور*های عضو غیر متعهد*ها از ائتلاف با قدرت*های بزرگ و عضویت در پیمان*های دفاعی که این قدرت*ها نیز عضو آن هستند، منع شده*اند.
در این اجلاس که در بلگراد به میزبانی ژنرال تیتو برگزار شد، محور مباحثات 25 کشور اولیه عضو، خطر بروز جنگ میان ایالات متحده آمریکا و شوروی سابق بود.
عدم تعهد در بیانیه پایانی اجلاس اول اعلام کرد: هدف ما حمایت از کشور*های مستقل و مبارزه با امپریالیسم است. عدم تعهد همچنین خود را متعهد به بازسازی ساختار اقتصاد جهانی دانسته بود.
پس از فروپاشی اتحاد شوروی و پایان جنگ سرد، در سال*های آغازین دهه 1990، فرایند جهانی سازی، تجارت و سرمایه گذاری، بدهی*های خارجی، بیماری ایدز و جرایم بین*المللی به عمده ترین دغدغه*های غیر متعهد*ها بدل شدند.
غیر متعهد*ها دارای اساسنامه مدون و یا یک مقر دائمی نیست. تصمیمات اصلی نیز در اجلاس سران کشور*های عضو این جنبش اتخاذ می*شوند. اجلاس سران غیر متعهد*ها هر سه سال یکبار برگزار می*شود. سمت ریاست جنبش عدم تعهد نیز هر دوره به کشور میزبان اجلاس سران واگذار می*شود.
شانزدهمین اجلاس کشورهای عضو جنبش عدم تعهد (5 تا 10 شهریور 91) به میزبانی جمهوری اسلامی ایران در تهران برگزار و ریاست جنبش برای مدت سه سال از مصر به ایران واگذار می*شود
+
درباره ما
جامعه مجازی رهپویان به عنوان شبکه اجتماعی اعضاء کانون فرهنگی رهپویان وصال از سال 1381 و به عنوان یکی از قدیمی ترین تالارهای گفتمان فضای وب فارسی مشغول به فعالیت می باشد. تمامی تلاش دست اندرکاران مجموعه، فراهم آوردن محیطی سالم، مفید و آموزنده برای کاربران گرامی می باشد بدیهی است مطالب درج شده نظرات کانون رهپویان وصال نبوده و نظرات رسمی در سایت رهپویان وصال درج می گردد.
ارسال پیام به مدیر سایتپیوند های مفید
شادی روح 14 شهید
کانون فرهنگی رهپویان وصال صلوات
علاقه مندی ها (Bookmarks)